PPEP4ALL

Langdurig lijden aan lichamelijke en/of psychische klachten werkt uitputtend.  Je veerkracht (lichamelijk en mentaal) vermindert en je herstel is kwetsbaar.  Je blijft hangen in een vicieuze (neerwaartse) cirkel.  

Ik wil u graag handvaten aanreiken.  De focus ligt op mogelijkheden i.p.v. beperkingen, op acceptatie en op het bevorderen van je autonomie en zelfredzaamheid.  Aan de hand van het programma van PPEP4ALL kan er ook ruimer gekeken worden en is het mogelijk om niet enkel naar de patiënt maar ook de partner of mantelzorger van iemand met een chronische ziekte te ondersteunen.  Zo gaan we samen op zoek naar het krijgen van controle over de psychische en psychosociale klachten van de ziekte om je weer fit te voelen in het dagelijks leven.  

Mogelijke hulpvragen zijn: 

  • Stemmingsklachten 
  • Angst- en/of paniekklachten
  • Piekeren, prikkelbaar, snel geïrriteerd of overprikkeld raken
  • Concentratie-, geheugen- en planningsproblemen
  • Slaapproblemen

Wat is PPEP4ALL?

PPEP4ALL staat voor Patiënt en Partner Educatie Programma voor ALLe chronische ziekten.  Het is een educatieprogramma voor de patiënt en voor de partner/ mantelzorger.  Het is een wetenschappelijk onderbouwd programma ontwikkeld door dr. Noëlle Kamminga en is een aanvulling op de medische behandeling.

Op welke manieren kan je deelnemen aan PEP4ALL?

Er zijn verschillende manieren om deel te nemen aan PPEP4ALL: 

  • Patiënt en partner volgen gelijktijdig de PPEP4ALL
  • Patiënt volgt de PPEP4ALL maar de partner niet
  • Partner/ mantelzorger volgt de PPEP4ALL maar de patiënt niet. 

U kunt dus ook alleen het PPEP4ALL programma volgen.

Zitten patiënten en partners/mantelzorgers in dezelfde groep?

Patiënten en partners/mantelzorgers zitten tijdens het programma in een aparte groep.  In beide groepen komen dezelfde thema's aan bod. 

In sessie 5 gaat de patiëntengroep in op het thema 'angst & depressie en heeft de partnergroep het centrale thema 'uitdaging voor de zorggever'. 

Hoe lang duurt het programma en welke thema's worden besproken?

Het programma bestaat uit 8 sessies met elk een eigen thema: 

Sessie 1:  Dit is de introductie en wordt het 'waarom' van het programma uitgelegd. 

Sessie 2:  Er wordt gewerkt aan zelfevaluatie en wordt er gekeken hoe je je voelt.

Sessie 3:  We gaan verder in op het thema 'hoe je je voelt' en staan stitl bij gezondheidsbevordering.  Het managementonderdeel is begonnen.  

Sessie 4:  We starten met wat je kan doen en werken rond stressmanagement.

Sessie 5:  De patiëntengroep gaat in op 'angst & depressie' en de partnergroep gaat in op 'uitdaging voor de zorggever'.  

Sessie 6:  Er wordt stilgestaan bij de sociale competentie.  Er wordt vanaf nu gewerkt aan de wijze van omgang en hoe je dit kan doen. 

Sessie 7:  Er wordt verder gewerkt aan de wijze van omgang en er wordt gekeken naar de sociale ondersteuning

Sessie 8:  Deze sessie is terugblik en vooruitzicht

Na 3 maanden bestaat er de mogelijkheid tot een ankersessie.  Dit is een soort terugkomsessie om de geleerde vaardigheden in praktijk te blijven brengen.  

Hoe zijn de sessies opgebouwd?

Elke sessie heeft een standaardopbouw van 5 vaste onderdelen. De duur van elke sessie bedraagt 90 minuten.

1. Kennismaking/ bespreking thuiswerk:  De eerste sessie beginnen we met een kennismaking met een kennismaking met de andere groepsleden en de trainers.  Daarna start elke sessie met een bespreking van de thuiswerkopdrachten. 

2. Actieve informatie:  Er wordt informatie gegeven over het centrale thema. 

3. Oefening:  We oefenen de vaardigheden.  Zo ervaar je hoe de zelfmanagement-technieken werken en heb je een basis om deze thuis verder in praktijk te brengen.   

4. Thuiswerk:  U gaat de vaardigheden toepassen in uw dagelijks leven en ontdekt u of deze een meerwaarde zijn.

5. Smaakmaker:  We sluiten af met een vooruitblik op het thema dat de volgende sessie aan bod komt.  Hierbij nodigen we je uit om de sessie voor te bereiden en stil te staan bij enkele vragen of bedenkingen.  Deze kunnen een inbreng zijn voor het actieve deel van de volgende sessie.  

Gecertificeerde PPEP4ALL trainers 

Agnes Van Loon en ik zijn gecertificeerde PPEP4ALL trainers.  

Zo kunnen we samen en gelijktijdig het groepsprogramma aanbieden voor zowel depatiënten als hun partner/mantelzorger.  


Multidisciplinaire samenwerking

Indien nodig kunnen de klachten  multidisciplinair worden aangepakt: 

  • Er is een nauwe samenwerking met de kinesisten van Medic Sport/Plus .   Hierdoor kan er zowel lichamelijke als mentale ondersteuning aangeboden worden. 
  • Agnes Van Loon van groepspraktijk Van Loon heeft zich door enkele opleidingen gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson.  Ook heeft zij als logopediste expertise in het behandelen van mensen met neurogene communicatiestoornissen.